Jestem nowy na forum więc witam serdecznie Potrzebuję pomocy w zadaniu ponieważ całkowicie nie mam teraz czasu, aby zadanie ogarnąć, a muszę je oddać w terminie.
Mianowicie:
Mam określić dziedzinę,
Pochodną,
Punkty stacjonarne,
Badanie znaku pochodnej dla >0 oraz <0
Wypełnić tabelkę przebiegu zmienności funkcji.
Powyższe punkty mam wykonać dla f(x)= \(2x^3-9x^2+12x+9\)
Będę wdzięczny za pomoc
Tabelka przebiegu zmienności funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Tabelka przebiegu zmienności funkcji
Na początek - wykres
Pozdrawiam
Przecież nie ma tu żadnych problemów, zajmie Ci to kwadrans? Chyba, że zapytasz wolframa, to - 5 minut!Pozdrawiam
Re: Tabelka przebiegu zmienności funkcji
Powyższe punkty już ogarnąłem na wolframie. Chodzi mi teraz tylko o tabelę przebiegu zmienności
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Tabelka przebiegu zmienności funkcji
Ja bym oczekiwał:
\[ \begin{matrix}
x&-\infty&\nearrow & x_0 &\nearrow &0&\nearrow &1&\nearrow &{3\over2}&\nearrow &2&\nearrow &+\infty&\quad \text{gdzie }x_0\approx-0,52\\
f'(x)&&+ & &+ & &+ &0&-& &- &0&+ &&\\
f''(x)&&- & &- & &- & &- & 0&+ & &+ &&\\
f(x)&-\infty&\nearrow & 0 &\nearrow &9&\nearrow &14&\searrow &{27\over2}&\searrow &13&\nearrow &+\infty&\\
&&& &&&&max&&pp&&min& &&
\end{matrix} \]
Ale nadal nie ogarniam problemu usera...
Pozdrawiam
PS. Nie pamiętam kodu "rośnie/maleje pod/nadstycznie" A środowisko {tabular} nie pracuje
\[ \begin{matrix}
x&-\infty&\nearrow & x_0 &\nearrow &0&\nearrow &1&\nearrow &{3\over2}&\nearrow &2&\nearrow &+\infty&\quad \text{gdzie }x_0\approx-0,52\\
f'(x)&&+ & &+ & &+ &0&-& &- &0&+ &&\\
f''(x)&&- & &- & &- & &- & 0&+ & &+ &&\\
f(x)&-\infty&\nearrow & 0 &\nearrow &9&\nearrow &14&\searrow &{27\over2}&\searrow &13&\nearrow &+\infty&\\
&&& &&&&max&&pp&&min& &&
\end{matrix} \]
Ale nadal nie ogarniam problemu usera...
Pozdrawiam
PS. Nie pamiętam kodu "rośnie/maleje pod/nadstycznie" A środowisko {tabular} nie pracuje
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Tabelka przebiegu zmienności funkcji
radagast:
Pozdrawiam
Jeśli potraktowałaś to osobiście - wybacz!
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Tabelka przebiegu zmienności funkcji
Najważniejsze, ze cenny kwadrans został uratowany
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl