oblicz granicę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

oblicz granicę

Post autor: kate84 »

\( \Lim_{x\to \infty } ln( \frac{2x}{x-1} )\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: oblicz granicę

Post autor: Jerry »

Nie do końca formalnie, ale intuicyjnie...
\( \Lim_{x\to \infty } \ln \frac{2x}{x-1} =[\ln(+\infty)]=+\infty\)

Pozdrawiam
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: oblicz granicę

Post autor: kate84 »

generalnie mam zbadać granice na koncach przedziału określoności...
czyli jeszcze w 1 z prawej i lewej strony?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: oblicz granicę

Post autor: panb »

Jerry pisze: 16 cze 2020, 22:59 Nie do końca formalnie, ale intuicyjnie...
\( \Lim_{x\to \infty } \ln \frac{2x}{x-1} =[\ln(+\infty)]=+\infty\)

Pozdrawiam
Jeśli ta funkcja to \(\ln \frac{2x}{x-1} \), to dziedziną jest zbiór \((-\infty,0) \cup (1,+\infty)\). Czyli można liczyć jedynie prawostronną granicę w 1. Poza tym lewostronna w zerze i w minus nieskończoności. Potwierdzasz?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: oblicz granicę

Post autor: panb »

Jerry pisze: 16 cze 2020, 22:59 Nie do końca formalnie, ale intuicyjnie...
\( \Lim_{x\to \infty } \ln \frac{2x}{x-1} =[\ln(+\infty)]=+\infty\)

Pozdrawiam
Intuicja cię oszukała. \(\displaystyle \Lim_{x\to +\infty} \frac{2x}{x-1}=2 \), więc \( \Lim_{x\to + \infty } \ln \frac{2x}{x-1}=\ln 2\)

P.S. \( \Lim_{x\to -\infty } \ln \frac{2x}{x-1}=\ln 2\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: oblicz granicę

Post autor: panb »

Dodam jeszcze, zanim pójdę spać, że
\(\displaystyle { \Lim_{x\to 1^+} \ln \frac{2x}{x-1}=\ln \frac{2}{0+}=+\infty \\
\Lim_{x\to 0^-} \ln \frac{2x}{x-1}= \ln\frac{0}{-1}=-\infty}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: oblicz granicę

Post autor: Jerry »

kate84 pisze: 16 cze 2020, 23:20 generalnie mam zbadać granice na koncach przedziału określoności...czyli jeszcze w 1 z prawej i lewej strony?
chociaż
kate84 pisze: 16 cze 2020, 22:43 \( \Lim_{x\to \infty } ln( \frac{2x}{x-1} )\)
Zastanów się, o co prosisz! (stare chińskie powiedzenia)
panb pisze: 16 cze 2020, 23:35 Intuicja cię oszukała.
Zobaczyłem gdzieś \(n\), jak we wcześniejszych wątkach i policzyłem \( \Lim_{x\to \infty }x\ln \frac{2x}{x-1} \) :oops:

Przepraszam
ODPOWIEDZ