matura rozszerzona 2020

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

matura rozszerzona 2020

Post autor: beata1111 »

Jak wrażenia po dzisiejszym rozszerzeniu? Chyba najłatwiejszy arkusz, jak dotąd
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Jerry »

Tak? Znani mi zdający, po przejrzeniu szkiców rozwiązań raportują wyniki od 10% do 60%... :(
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Scino »

Według mnie porównywalny z 2019 - też dzisiaj pisałem
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Amtematiksonn »

moim zdaniem bardzo niestandardowy i ciężki arkusz aczkolwiek nie poszło mi tak źle, myślę że wynik z rozszerzenia porównywalny z podstawą :)
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: beata1111 »

Komentuję z punktu widzenia korepetytora: większość zadań bardzo typowa, łatwa i przyjemna, zwłaszcza, że nie wychodziły jakieś okropne wyniki liczbowe. Cztery zadania testowe i piąte kodowane - łatwe, zad 6, jak się wpadło na pomysł graficznego przedstawienia, też potem proste. Oba dowody przyjemne, w porównaniu z niektórymi z poprzednich lat. Zad 9 (równanie trygonometryczne) banalne, podobnie zadanie 11, kwadratowe z parametrem. Dość typowe połączenie ciągów w zadaniu 10, takie się robi w szkole. Banalna kombinatoryka z liczbami. Trochę problemu mógł sprawić ostrosłup, zawsze mówię uczniom, żeby się jednak trochę teorii uczyli, kto umiał połączyć nachylenie ścian bocznych z okręgiem wpisanym w podstawę, ten wygrał. No a optymalizacja chyba najłatwiejsza w ciągu ostatnich lat
jacapraca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2020, 12:22
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: jacapraca »

Nie był trudny, ale był niestandardowy, jak wyżej kolega napisał. Celowałem w 70+, ale niestety będzie pod 60, gdyby nie ta niestandardowość i to, że trzeba było posiadać głębszą wiedzę, np dot. jednokładności, oraz zauważać poszczególne drobiazgi np. trapez wpisany w okrąg(?). Moim zdaniem arkusz trudniejszy od tego z tamtego roku. Poziomem nie odbiega od poprzednich, jedynie nie jest aż tak bardzo schematyczny i to w nim okazało się niestety problemem. Przez to moje szanse na dostanie się na wymarzone studia spadły, lecz zostały mi jeszcze dwie matury, więc może nadrobię tą matme.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Jerry »

beata1111 pisze: 15 cze 2020, 17:53 No a optymalizacja chyba najłatwiejsza w ciągu ostatnich lat
Pełne, za 7 punktów, rozwiązanie:
Jeśli \(x>0\) jest szerokością wyświetlacza (wymiary w mm), to funkcja optymalizująca całe pole \(y=f(x)=(x+6)\left({6000\over x}+10\right)=6060+600\left({x\over60}+{60\over x}\right)\ge 6060+600\cdot2=7260\)
i równość zachodzi dla \({x\over60}=1\).
Odp. \(60\text{ mm}\times 100\text{ mm}\)

Pozdrawiam
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Amtematiksonn »

i super, dobrze mi wyszło :) aa myślałem nad tym cholerstwem z 20 minut :)
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Scino »

Faktycznie, dla uczniów, którzy nie przepracowali sumiennie ostatniego roku, zadanie z jednokładnością mogło się okazać problematyczne. Jednak wszystko jest w karcie wzorów. A z tym okręgiem w pisanym w trapez w podstawie, to nie są żadne regułki z teorii. Przy dobrym rysunku wniosek nasuwa się sam.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: matura rozszerzona 2020

Post autor: Jerry »

Spod mojej ręki, zdanie kodowane i otwarte, razem 46 punktów:
-) 38 arkuszy, warszawskie technikum
-) wyniki od 9 do 45 punktów
-) średnia 31,7
-) dominanta 29

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ