Termodynamika - promieniowanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dominow749
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 04 kwie 2020, 14:36
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Termodynamika - promieniowanie

Post autor: dominow749 »

Otwór w bloku modelującym ciało doskonale czarne ma powierzchnię F = 1 cm^2. Przez ten otwó emitowana jest moc P = 5,67 W. Określ temperaturę ciała doskonale czarnego .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Termodynamika - promieniowanie

Post autor: korki_fizyka »

Prawo Stefana-Boltzmanna: \(E = \sigma T^4 St \rightarrow \frac{P}{S}=\sigma T^4 \Rightarrow T =\sqrt[4]{\frac{P}{S\sigma}} = 1000\ K\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ