Oblicz pole i objętość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Oblicz pole i objętość

Post autor: 2001 »

zad.1) Obliczyć pole równoległoboku, mając dane trzy jego wierzchołki A(2, 3, −6),
B(6, 4, 4), C(3, 7, 4)

zad.2) Objętość równoległościanu zbudowanego na wektorach p,q,r jest równa
3. Obliczyć objętość czworościanu zbudowanego na wektorach a= p+q−r, b = 2p−q+r
i c = p + 2q − 3r
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5121
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole i objętość

Post autor: panb »

2001 pisze: 11 cze 2020, 16:35 zad.1) Obliczyć pole równoległoboku, mając dane trzy jego wierzchołki A(2, 3, −6),
B(6, 4, 4), C(3, 7, 4)
\(\vec{AB}=[-4,-1-10], \,\,\, \vec {AC}=[1,4,10]\\
P=|\vec{AB} \times \vec{AC|}=|[30,30,-15]|= \sqrt{900+900+225} =\sqrt{9 \cdot 15^2}=45\)
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Re: Oblicz pole i objętość

Post autor: 2001 »

panb pisze: 11 cze 2020, 17:43
2001 pisze: 11 cze 2020, 16:35 zad.1) Obliczyć pole równoległoboku, mając dane trzy jego wierzchołki A(2, 3, −6),
B(6, 4, 4), C(3, 7, 4)
\(\vec{AB}=[-4,-1-10], \,\,\, \vec {AC}=[1,4,10]\\
P=|\vec{AB} \times \vec{AC|}=|[30,30,-15]|= \sqrt{900+900+225} =\sqrt{9 \cdot 15^2}=45\)
Dlaczego w ten sposób skoro AC to przekątna?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3894
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 2073 razy

Re: Oblicz pole i objętość

Post autor: Jerry »

2001 pisze: 12 cze 2020, 10:39 Dlaczego w ten sposób skoro AC to przekątna?
panb użył skrótu myślowego... Zgodzisz się, że
\(P_{ABCD}=2\cdot P_{\Delta ABC}=2\cdot{1\over2}\cdot|\vec{AB}\times\vec{AC}|\) :?:
Ale możesz policzyć
\(P_{ABCD}=|\vec{BA}\times\vec{BC}|=\cdots\)

Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę 👍.
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Re: Oblicz pole i objętość

Post autor: 2001 »

Jerry pisze: 12 cze 2020, 10:54
2001 pisze: 12 cze 2020, 10:39 Dlaczego w ten sposób skoro AC to przekątna?
panb użył skrótu myślowego... Zgodzisz się, że
\(P_{ABCD}=2\cdot P_{\Delta ABC}=2\cdot{1\over2}\cdot|\vec{AB}\times\vec{AC}|\) :?:
Ale możesz policzyć
\(P_{ABCD}=|\vec{BA}\times\vec{BC}|=\cdots\)

Pozdrawiam
Faktycznie, dziękuję
ODPOWIEDZ