Szereg potęgowy

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Szereg potęgowy

Post autor: MiedzianyDawid »

Znajdź sumę szeregu:
\(\sum_{1}^{ \infty}(n+1)x^{n-1}\)
Po całkowani i różniczkowaniu nic nie chce się skracać i nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2020, 19:45 przez MiedzianyDawid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Szereg potęgowy

Post autor: panb »

Popraw to. Jeśli tam jest \(x^n\cdot x^{-1} =x^{n-1}\)
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Re: Szereg potęgowy

Post autor: MiedzianyDawid »

Poprawione, mea culpa.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Szereg potęgowy

Post autor: panb »

No to skoro już o culpie mowa, postaw 1/x przed sumą i wszystko się wyjaśni (mam nadzieję)

Odpowiedź: \(\frac{2-x}{(1-x)^2}\)

ODPOWIEDZ