Witam mam problem z zadaniami z fizyki. Czy mógłby mi ktoś je rozwiązać? jest mi to bardzo potrzebne
Zadanie 1 Uzupełnić w reakcjach wartości liczby masowej i atomowej. 𝛼; 𝑅𝑛86222 →𝑃𝑏+ 𝛼; 𝑈 →𝑇ℎ+90232 𝛽; 𝑃𝑏 → 𝐵𝑖+82210 𝛽; 𝐵𝑖 →𝑃𝑜84210+
Zadanie 2 Uzupełnić w reakcji wartość liczby masowej i atomowej. 𝑈+92235𝑛→01𝐵𝑎+56141𝐾𝑟+3𝑛01
Zadanie 3 Oblicz niedobór masy baru 𝐵𝑎56140, a następnie energię wiązania. Wynik podaj w J i eV.
mj =232,2760 10-27 kg
mp=1,6726 10-27 kg
mn=1,6749 10-27 kg
Zadanie 4
Połowiczny czas rozpadu azotu wynosi 10 min. Ile azotu zostanie z próbki 16 g po upływie 1 godziny.
Zadanie 5
Połowiczny czas rozpadu jodu wynosi 8 dób. Jaka ilość jodu rozpadnie się z próbki z 32 g po upływie 48 dni
Pomocy fizyka rozpad promieniotwórczy połowiczny czas rozpadu, obliczanie niedoboru masy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 cze 2020, 13:33
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pomocy fizyka rozpad promieniotwórczy połowiczny czas rozpadu, obliczanie niedoboru masy
Zad. 1 i 2 polegają na zajrzeniu do układu okresowego.
zad. 3 niedoborem masy nazywamy różnicę pomiędzy masami poszczególnych nukleonów a masą jądra, co jest napisane w każdym podręczniku, poyem wystarczy pododawać, odjąc i ewentualnie pomnożyć przez rónoważnik masy i energii w elektronowaltach: \(1 eV = 1,6 \cdot 10^{-19} \ J \)
Jeśli dowiesz się co to jest okres połowicznego rozpadu, to zadania 4 i 5 staną się dla Ciebie trywialne.
np. 4. \(m(t) = \frac{m_o}{2^n}= \frac{16\ g}{2^6}=..\)
zad. 3 niedoborem masy nazywamy różnicę pomiędzy masami poszczególnych nukleonów a masą jądra, co jest napisane w każdym podręczniku, poyem wystarczy pododawać, odjąc i ewentualnie pomnożyć przez rónoważnik masy i energii w elektronowaltach: \(1 eV = 1,6 \cdot 10^{-19} \ J \)
Jeśli dowiesz się co to jest okres połowicznego rozpadu, to zadania 4 i 5 staną się dla Ciebie trywialne.
np. 4. \(m(t) = \frac{m_o}{2^n}= \frac{16\ g}{2^6}=..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl