Witam.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Kropla wody o promieniu r i gęstości ρ opada ruchem jednostajnym w powietrzu (lepkość wynosi η). Jak zależy prędkość opadania od promienia (wypór Archimedesa zaniedbać).
Chyba trzeba będzie skorzystać z prawa Stokesa F(op)=-6*π*η*r*v oraz wzoru na objętość kuli V=4/3*π*r3(do trzeciej) ale nie wiem jak to wszystko ze sobą połączyć.
Pozdrawiam.
Prędkość opadania a promień.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prędkość opadania a promień.
\(F_w = F_g - F_{op}\) a skoro ruch jednostajny, to a = 0 =>\( F_g = F_{op}\)
ale prędkość opadania ustali się dopiero po pewnym czasie t
jak wyznaczyć prędkość graniczną opisano tutaj: http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/2/2/11
ale prędkość opadania ustali się dopiero po pewnym czasie t
jak wyznaczyć prędkość graniczną opisano tutaj: http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/2/2/11
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Prędkość opadania a promień.
\(F(op)=-6*π*η*r*v\) (strzałki nad F i v)
\(F_g = -F_{op}\) (strzałki nad F i v)
\(F_g = F_{op}\)
\( \frac{4}{3} πρgr^2=6πηav\)
\(v= \frac{2}{9} * \frac{ρg}{η}*r^2\)
Tak ma być i co dalej? Jaka jest odpowiedź? Nie wiem jak ma to dokładnie wyglądać
\(F_g = -F_{op}\) (strzałki nad F i v)
\(F_g = F_{op}\)
\( \frac{4}{3} πρgr^2=6πηav\)
\(v= \frac{2}{9} * \frac{ρg}{η}*r^2\)
Tak ma być i co dalej? Jaka jest odpowiedź? Nie wiem jak ma to dokładnie wyglądać
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 cze 2020, 01:22
- Płeć: