Zadanie z m i n

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Zadanie z m i n

Post autor: krniasty »

Liczby naturalne m in spełniają warunek \(m^2+mn-11=0\) iloczyn \(mn\) jest równy:

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanie z m i n

Post autor: eresh »

krniasty pisze: 03 cze 2020, 16:16 Liczby naturalne m in spełniają warunek \(m^2+mn-11=0\) iloczyn mn jest równy:

Proszę o pomoc.
\(m^2+mn=11\\
m(m+n)=11\\
\begin{cases}m=1\\m+n=11\end{cases}\;\;\vee\;\;\begin{cases}m=11\\m+n=1\end{cases}\\
\begin{cases}m=1\\n=10\end{cases}\;\;\vee\;\;\begin{cases}m=11\\n=-10\notin\mathbb{N}\end{cases}\)


\(m\cdot n=1\cdot 10=10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ