Cześć, proszę o pomoc z tym zadaniem
Satelita geostacjonarny to taki, którego okres obiegu Ziemi wynosi dokładnie jeden dzień. Satelity te są używane do obserwacji pogody i komunikacji satelitarnej, ponieważ pozostają powyżej stałego punktu ponad powierzchnią Ziemi (pod warunkiem, że krążą w płaszczyźnie równikowej w tym samym kierunku, w jakim obraca się Ziemia). Oblicz promień takiej orbity na podstawie danych o Ziemi.
Z góry dziekuje
Satelita geocentryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Satelita geocentryczny
\(G \frac{M_Zm}{r^2}= \frac{mv^2}{r}\\
G \frac{M_Z}{r}=( \frac{2 \pi r}{T} )^2\\
GM_ZT^2=4 \pi ^2r^3\\
gR_Z^2 T^2=4 \pi ^2r^3\\
r= \sqrt[3]{ \frac{gR_Z^2 T^2}{4 \pi ^2} } \)
PS
A wiesz że Ziemia w ciągu doby wykonuje obrót o prawie 361 stopni?
G \frac{M_Z}{r}=( \frac{2 \pi r}{T} )^2\\
GM_ZT^2=4 \pi ^2r^3\\
gR_Z^2 T^2=4 \pi ^2r^3\\
r= \sqrt[3]{ \frac{gR_Z^2 T^2}{4 \pi ^2} } \)
PS
A wiesz że Ziemia w ciągu doby wykonuje obrót o prawie 361 stopni?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Satelita geocentryczny
Gwoli ścisłości to ten dzień jest syderyczny.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl