liczby całkowite

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

liczby całkowite

Post autor: RedSun92 »

Podaj wszystkie liczby całkowite \(a\) spełniające te nierówność \(|a| \le |-2|\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(|-2|=2\\|a| \le |-2|\\|a| \le 2 \Leftrightarrow \ -2 \le a \le 2\\a \in C \Rightarrow a \in \left\{-2;\ -1;\ 0;\ 1;\ 2 \right\}\)
ODPOWIEDZ