liczba odwrotna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RedSun92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 20 mar 2010, 14:30
Podziękowania: 9 razy

liczba odwrotna

Post autor: RedSun92 »

Podaj liczbę odwrotną do liczby \(a=1 \frac{2}{3} -1,2* \frac{9}{12}\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(a=\frac{5}{3}-\frac{12}{10}*\frac{9}{12}=\frac{5}{3}-\frac{9}{10}=\frac{50}{30}-\frac{27}{30}=\frac{23}{30}
\frac{1}{a}=\frac{1}{\frac{23}{30}}=\frac{30}{23}=1\frac{7}{23}\)


jasne?
ODPOWIEDZ