moment pędu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

moment pędu

Post autor: Pawm32 »

Uczeń o masie m = 65 kg soi na obrotowej platformie. Oblicz prędkość kątową platformy i liczbę jej obrotów w ciągu 1 minuty, gdy uczeń zacznie się poruszać wzdłuż brzegu platformy w odległości r = 1m od jej osi obrotu z pędkością v= 5,4 km/h względem platformy. Platforma ma masę M = 90 kg i promień R = 1,5m, a jej moment bezwładności to I=\( \frac{1}{2} MR^2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: moment pędu

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: moment pędu

Post autor: Pawm32 »

w jaki sposób policzyć liczbę obrotów?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: moment pędu

Post autor: korki_fizyka »

Podstaw 1 min = 60 s do wzoru na drogę (kąt obrotu) i podziel przez \(2\pi\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: moment pędu

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 27 maja 2020, 19:46 Podstaw 1 min = 60 s do wzoru na drogę (kąt obrotu) i podziel przez \(2\pi\).
tak robię i coś mi nie wychodziło. To będzie ruch jednostajny, bez \(\epsilon\)>?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: moment pędu

Post autor: korki_fizyka »

Jeżeli uczeń nie zacznie przyspieszać, to tak.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ