wzór Maclaurina
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
wzór Maclaurina
Napisz wzór Maclaurina dla funkcji \(f(x,y)=\ln(1+x+y)\) rzędu \(1\)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, 21:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wzór Maclaurina
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
- Podziękowania: 11 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: wzór Maclaurina
Pokaż swoje rozwiązanie, sprawdzimysopczi2001 pisze: ↑25 maja 2020, 18:38
nie wychodzi mi zgodnie z odpowiedziami - stąd pytanie, wzór znam.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wzór Maclaurina
Normalnie bym się nie wtrącał, ale tu jest funkcja dwóch zmiennych. Wtedy ten link jest, delikatnie mówiąc , nie na temat.
Może to ci pomoże (rozwinięcie rzędu 1):
\[f(x,y)=f(0,0)+ \frac{1}{1!} \left( \frac{ \partial f}{ \partial x}(0,0) \cdot x+ \frac{ \partial f}{ \partial y}(0,0) \cdot y \right) \]
Może to ci pomoże (rozwinięcie rzędu 1):
\[f(x,y)=f(0,0)+ \frac{1}{1!} \left( \frac{ \partial f}{ \partial x}(0,0) \cdot x+ \frac{ \partial f}{ \partial y}(0,0) \cdot y \right) \]
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wzór Maclaurina
Faktycznie, przepraszam nie zauważyłem, zatem z braku podręcznika wklepujemy w Google: "wzór Maclaurina funkcji dwóch zmiennych" i wyskakuje nam w pierwszym linku np. to http://www.pg.gda.pl/snm/pracownicy/jol ... Taylor.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wzór Maclaurina
@ sopczi2001 umieszczaj swoje posty w odpowiednich działach, tego nie uczą w szkole średniej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl