Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
quzifox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 maja 2020, 23:22
Podziękowania: 3 razy

Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: quzifox »

Dzień dobry. Mam problem z zadaniem. Mam do obliczenia przyspieszenie grawitacyjne z danych : T1=6,59 s dla L=0,35 m, T2=6,09 s dla L=0,3 m i T3=5,63 s dla L=0,25 m (T jest równe 5 okresów). Wykorzystuje do tego wzór g=(4*pi^2*L)/T^2 wcześniej dzieląc T przez 5. Niestety wyniki nie wychodzą tak jak powinny. Nie wiem czy ja coś źle robię, czy dane są nieprawidłowe.Jeżeli ktoś mógłby sprawdzić to zadanie, byłbym bardzo wdzięczny.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: korki_fizyka »

Dobry wieczór, tu się zapoznaj jak zapisywać POPRAWNIE wzory na tym forum: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: korki_fizyka »

PS. nie ma czego sprawdzać bo wyników brak :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
quzifox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 maja 2020, 23:22
Podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: quzifox »

Więc to jest wzór \(g=\frac{4*pi^{2}*L}{T^{2}}\)
A wyniki wyszły mi takie: dla 0,35m g=7,98 dla 0,3m g=7,98 i dla 0,25m g=7,78
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: korki_fizyka »

To źle podstawiłeś, bo wychodzi 8,36
tu dostałeś dobrze zapisany wzór, to wypadało by go powtórzyć https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 25#p327525
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
quzifox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 maja 2020, 23:22
Podziękowania: 3 razy

Re: Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: quzifox »

No ok, możemy przyjąć że źle podstawiłem i powinno wyjść g=8,36 ale czy to jest dobry wynik, nie powinno wyjść coś koło 9,81
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z lokalnego przyspieszenia grawitacyjnego

Post autor: korki_fizyka »

Nigdy nie zmierzysz dokładnie ;) to twoje własne wyniki ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ