trzy niewiadome a dwa równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
o0O
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2020, 17:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

trzy niewiadome a dwa równania

Post autor: o0O »

\(\begin{cases} a+{b\over c}=11\\
b+{a\over c}=14\end{cases}\)

wyznacz \({a+b\over c}\)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2020, 20:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: trzy niewiadome a dwa równania

Post autor: kerajs »

Może tak:
\(a+ \frac{b}{c} +b+ \frac{a}{c}=11+14\\
\frac{(a+b)c}{c} + \frac{a+b}{c}=25\\
\frac{a+b}{c}= \frac{25}{c+1} \)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: trzy niewiadome a dwa równania

Post autor: Galen »

\(\frac{b}{c}=11-a\\\frac{a}{c}=14-b\\\frac{a}{c}+\frac{b}{c}=25-(a+b)\\ \frac{a+b}{c}=25-(a+b) \)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ