dane z pliku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dane z pliku
Wśród liczb występujących w pliku wejściowym znajdź te, które mają dokładnie 18 dzielników naturalnych (wliczając w nie 1 i samą liczbę). Dla każdej znalezionej liczby wypisz, oprócz jej wartości, listę wszystkich jej dzielników, posortowaną rosnąco.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: dane z pliku
jeśli chodzi o c++ to tak:
wczytywaniem z pliku zajmuje się biblioteka fstream zapoznaj się z nią
w kwestii sprawdzanie ilości dzielników to robisz pętle od jedynki do tej liczby która sprawdza czy liczba/i jest całkowita
jeśli chodzi o sortowanie polecam zapisywać dzielniki w wektorze zamiast zwykłej tablicy bibliotego <vector>
cały program zrób (jeśli się da) w pętli tak że wczytujesz liczbę -> sprawdzasz dzielniki -> wyświetlasz to co masz wyświetlić
wczytujesz następną i od nowa
Są też na necie bardzo przystępne poradniki jak naprzykład ten odnośnie wczytywania z pliku tekstowego:
https://www.youtube.com/watch?v=h2Taf16gQDI&t=662s
Komendy znajdziesz jak wpiszesz daną bibliotekę w internet np. vector c++ zwykle znajdzie się jakiś poradnik pokazujący mniej więcej wszystkie potrzebne funkcje, klasy, metody także napewno sobie poradzisz
Jak byś miał dalej problemy to pisz
wczytywaniem z pliku zajmuje się biblioteka fstream zapoznaj się z nią
w kwestii sprawdzanie ilości dzielników to robisz pętle od jedynki do tej liczby która sprawdza czy liczba/i jest całkowita
jeśli chodzi o sortowanie polecam zapisywać dzielniki w wektorze zamiast zwykłej tablicy bibliotego <vector>
cały program zrób (jeśli się da) w pętli tak że wczytujesz liczbę -> sprawdzasz dzielniki -> wyświetlasz to co masz wyświetlić
wczytujesz następną i od nowa
Są też na necie bardzo przystępne poradniki jak naprzykład ten odnośnie wczytywania z pliku tekstowego:
https://www.youtube.com/watch?v=h2Taf16gQDI&t=662s
Komendy znajdziesz jak wpiszesz daną bibliotekę w internet np. vector c++ zwykle znajdzie się jakiś poradnik pokazujący mniej więcej wszystkie potrzebne funkcje, klasy, metody także napewno sobie poradzisz
Jak byś miał dalej problemy to pisz
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius