Fizyka-Energia Kinetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zrozumieć-fizyke
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 19 maja 2020, 21:51
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Fizyka-Energia Kinetyczna

Post autor: Zrozumieć-fizyke »

Energia kinetyczna cząsteczek gazu doskonałego stanowi jego energię wewnętrzną. Oblicz tę energię dla gazu, którego 1mol pod ciśnieniem p=10^5 N/m^2 zajmuje objętość v=1m^3
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka-Energia Kinetyczna

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy podstawić do wzoru \(U = \frac{3}{2}NkT = \frac{3}{2}nRT = nC_VT\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Zrozumieć-fizyke
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 19 maja 2020, 21:51
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Fizyka-Energia Kinetyczna

Post autor: Zrozumieć-fizyke »

Rozumiem ale chyba jestem zbyt głupia na to :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka-Energia Kinetyczna

Post autor: korki_fizyka »

Skoro rozumiesz, to nie jesteś głupia chyba, często jednak jesteśmy zbyt leniwi żeby o tym poczytać z podręcznika ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Zrozumieć-fizyke
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 19 maja 2020, 21:51
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Fizyka-Energia Kinetyczna

Post autor: Zrozumieć-fizyke »

Niestety moja nauczycielka nie uczy nas na podstawie podręcznika, wogle nas nie uczy a wymaga ale dziękuję za pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka-Energia Kinetyczna

Post autor: korki_fizyka »

Tak mówią uczniowie, którym się nie chce myśleć a prawda jest taka, że wszystkiego trzeba się nauczyć samemu, tak jak chodzenia, mówienia, pisania itd. nauczyciel może tylko starać się do tego zachęcić. Życzę powodzenia!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ