Teoria niepewności pomiarowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martar6378
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2020, 06:11

Teoria niepewności pomiarowej

Post autor: Martar6378 »

Zad. Zalicz. 1
Wyznacz objętość walca, jeśli w pomiarze 3 krotnym suwmiarką o dokładności 0,1 mm zmierzono jego wysokość h={49,8; 50,1; 50,1} mm, a średnica zmierzona 3 krotnie śrubą mikrometryczną o dokładności 0,01 mm wyniosła d={5,09; 5,07; 5,08} mm. Wyznacz i ostatecznie wyraź (zaokrąglij) wartość niepewności standardowej i niepewności rozszerzonej (na poziomie prawdopodobieństwa=98%) przypisanych do wyznaczonej wartości objętości walca.
Inf. Dodatkowe: t(n=5,poziom istotności 0,3174)=1,1414; t(n=3,poziom istotności 0,3174)=1,3210;t(n=3,poziom istotności 0,05)=4,3027; t(n=3,poziom istotności 0,02)=6,9646; t(n=5,poziom istotności 0,02)=3,7469.

Nie do końca wiem jak zabrać się za to zadanie :( ktoś pomoże?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Teoria niepewności pomiarowej

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ