Równania różniczkowe, problem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dyziog00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:55
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równania różniczkowe, problem

Post autor: dyziog00 »

Witam, mam problem z równaniami różniczkowymi. Jak to rozwiązać?

1) \(y
′ = \frac{x
(1+x)}{y(1+y)}
\)


2) \((1 + x + y + xy)y
′ = 1\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Równania różniczkowe, problem

Post autor: Jerry »

1) rozdzielenie zmiennych
\({dy\over dx} = \frac{x(1+x)}{y(1+y)} \\
(y^2+y)dy=(x^2+x)dx\\
\int(y^2+y)dy=\int(x^2+x)dx\\ \cdots\)


Pozdrawiam
dyziog00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:55
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Równania różniczkowe, problem

Post autor: dyziog00 »

Jerry pisze: 19 maja 2020, 16:14 1) rozdzielenie zmiennych
\({dy\over dx} = \frac{x(1+x)}{y(1+y)} \\
(y^2+y)dy=(x^2+x)dx\\
\int(y^2+y)dy=\int(x^2+x)dx\\ \cdots\)


Pozdrawiam
Można prosić o dalsze rozwiązanie? Niestety gubię się w uzyskaniu wyniku
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania różniczkowe, problem

Post autor: panb »

Po prostu policz te całki potem wszystko na jedną stronę i do zera przyrównaj.
ODPOWIEDZ