Zadanie z równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z równań
Suma cyfr liczby trzycyfrowej A jest równa 9. Jeżeli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę jedności, to otrzymamy liczbę o 396 mniejszą od liczby A. Znajdź A.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Zadanie z równanń
Jeśli szukaną liczbą jest \(\overline{xyz}=100x+10y+z\), gdzie \(x,y,z\) są cyframi i \(x\ne0\), to liczbą po zmianie jest \(100z+10y+x\).
Zatem
\( \begin{cases}x+y+z=9\\
100z+10y+x=100x+10y+z-396 \end{cases} \)
Drugie równanie wskaże Ci pary \((x,z)\), pierwsze dołoży \(y\)
Pozdrawiam
Zatem
\( \begin{cases}x+y+z=9\\
100z+10y+x=100x+10y+z-396 \end{cases} \)
Drugie równanie wskaże Ci pary \((x,z)\), pierwsze dołoży \(y\)
Pozdrawiam