Fzyka prąd zmienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaska1517
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 02 kwie 2020, 17:34
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Fzyka prąd zmienny

Post autor: kaska1517 »

proszę o pomoc!
1)Określić maksymalny strumień magnetyczny przenikający ramkę, która wiruje w jednorodnym polu magnetycznym i wykonuje n = 10 obr/s, jeżeli wiadomo, że maksymalna wartość siły elektromotorycznej indukcji w ramce wynosi m = 2 V.
2)Ramka prostokątna wykonuje n = 50 obr/min w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B = 0,2 T. Powierzchnia ramki wynosi S=100 cm2. Obliczyć maksymalną wartość siły elektromotorycznej indukcji wzbudzonej w ramce.
3) W obwód prądu zmiennego o częstotliwości f=50Hz włączona jest cewka, woltomierz, amperomierz i watomierz. Wykazują one Us=120V, Is=10A, Ps=900W. Oblicz różnicę fazy prądu i napięcia oraz zawadę obwodu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fzyka prąd zmienny

Post autor: korki_fizyka »

1. z prawa indukcji elektromagnetycznej: \(\varepsilon_m = - \frac{\Delta \Phi}{\Delta t} = -\frac{\Phi_{max} - 0}{t-0} =..\) czas półobrotu \(t = \frac{1}{2n}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ