Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Co wam tylko przyjdzie do głowy.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ciekawskiObserwator
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2020, 20:38

Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Post autor: ciekawskiObserwator »

Cześć,

mam pewien dylemat i niestety z uwagi na swoją słabą wiedzę nie jestem wstanie sobie z nim poradzić, a męczy mnie niemiłosiernie. Przechodząc do konkretu:

Czy można policzyć z jaką prędkością porusza się obiekt obserwowany przez samolot, jeżeli znam takie dane:

- czas trwania obserwacji 4 sekundy
- samolot porusza się w przeciwnym kierunku do lotu obiektu, samolot z prędkością około 408 km/h
- wysokość lotu samolotu 7620m
- początkowe odchylenie kamery od kierunku lotu 44 stopnie (w lewo), końcowe 49 stopni (w lewo)
- w początkowej sekundzie pomiaru t0 obiekt był w odległości 8148,8 m, w końcowej 4tej sekundzie był w odległości 7408m

Z tego co wykombinowałem to po prostu odjąłem końcową odległość 7408 od początkowej 8148,8 i to mi wyszło 740,8m, podstawiłem to do wzoru na prędkość i wyszło mi 666,72 km/h. Od 666,72 chyba trzeba jeszcze odjąć prędkość samolotu? Czy takie uproszczenie daje chociaż przybliżoną wartość prędkości?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Post autor: kerajs »

\((v_1+v_2)t \approx d_1\sin \alpha _1-d_2\sin \alpha _2 \\
v_2 \approx 490 \ km/h\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Post autor: korki_fizyka »

Jeżeli dobrze odczytuję znaczenie odchylenia kamery "w lewo", to prędkość obserwowanego obiektu wynosi \(493,5\ \frac{km}{h}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ciekawskiObserwator
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2020, 20:38

Re: Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Post autor: ciekawskiObserwator »

Dziękuje :) czyli sensacji nie ma, liczyłem na wyższą prędkość.
ciekawskiObserwator
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2020, 20:38

Re: Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Post autor: ciekawskiObserwator »

kerajs pisze: 14 maja 2020, 10:02 \((v_1+v_2)t \approx d_1\sin \alpha _1-d_2\sin \alpha _2 \\
v_2 \approx 490 \ km/h\)
czy mógłbym jeszcze prosić o wyjaśnienie czym jest d we wzorze? To już tylko, żeby pomniejszyć swoją niewiedzę, ciekawość zaspokojna.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczenie prędkości obserwowanego przez samolot obiektu

Post autor: korki_fizyka »

ciekawskiObserwator pisze: 14 maja 2020, 16:53
kerajs pisze: 14 maja 2020, 10:02 \((v_1+v_2)t \approx d_1\sin \alpha _1-d_2\sin \alpha _2 \\
v_2 \approx 490 \ km/h\)
czy mógłbym jeszcze prosić o wyjaśnienie czym jest d we wzorze? To już tylko, żeby pomniejszyć swoją niewiedzę, ciekawość zaspokojna.
Zapewne odległościami w linii prostej do obiektu, wystarczy podstawić i sprawdzić.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ