równanie, pochodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

równanie, pochodne

Post autor: Amtematiksonn »

Wykaż, że równanie \(5x^5 +3x^3 -3=0\) ma tylko jedno rozwiązanie.
Policzyłem tutaj pochodną i wyszło mi że funkcja jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych i na tym się zatrzymałem.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: równanie, pochodne

Post autor: radagast »

Amtematiksonn pisze: 10 maja 2020, 14:00 Wykaż, że równanie \(5x^5 +3x^3 -3=0\) ma tylko jedno rozwiązanie.
Policzyłem tutaj pochodną i wyszło mi że funkcja jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych i na tym się zatrzymałem.
Rozważmy funkcję \(f(x)=5x^5 +3x^3 -3\)
Wiesz już , że to jest funkcja rosnąca.
Ponad to :
\(f(0)=-3,f(1)=5\)
zatem jedyny pierwiastek jest w przedziale \((0,1)\)
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: równanie, pochodne

Post autor: Amtematiksonn »

Argumenty x tej funkcji mogę sobie losowo wybrać i policzyć dla nich wartość i jeśli te wartości będą innego znaku a funkcja jest rosnąca to jest to już koniec dowodu i pokazałem że funkcja ma tylko jedno rozwiązanie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: równanie, pochodne

Post autor: radagast »

właśnie tak.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: równanie, pochodne

Post autor: korki_fizyka »

Amtematiksonn pisze: 10 maja 2020, 14:38 Argumenty x tej funkcji mogę sobie losowo wybrać i policzyć dla nich wartość i jeśli te wartości będą innego znaku a funkcja jest rosnąca to jest to już koniec dowodu i pokazałem że funkcja ma tylko jedno rozwiązanie?
Jeżeli funkcja ciągle rośnie, to przecina oś OX tylko raz więc ma tylko JEDEN pierwiastek, to chyba logiczne :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: równanie, pochodne

Post autor: Amtematiksonn »

logiczne ale czy dla egzaminatorów to będzie wystarczające :)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: równanie, pochodne

Post autor: Jerry »

To dołóż nazwisko... własność Darbouix

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ