Zadanie z treścią - datowanie za pomocą węgla

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WorldEditt
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 maja 2020, 14:49
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z treścią - datowanie za pomocą węgla

Post autor: WorldEditt »

Archeloodzy prowadzący wykopaliska natrafili na prehistoryczne narzędzia drewniane. w celu zbadania ich wieku zastosowali metode datowania za pomocą węgla C 14/6 w. pomiary wykazały ze względna zawartość izotopu C 14/6 jest czterokrotnie niższa niż w obecnie wytwarzanych elementach drewnianych. Ustal wiek znalezionych narzędzi. Spróbuj rozwiązać to zadanie z wykorzystaniem funkcji potęgowej (1/2)t/T N/N0 = 1/4

Potrzebne na teraz, bardzo proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z treścią - datowanie za pomocą węgla

Post autor: korki_fizyka »

t = 2T = 11 480 lat
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ