Oblicz odległość punktu A(1,-1,-2) od prostej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Oblicz odległość punktu A(1,-1,-2) od prostej

Post autor: MartaaKo »

Oblicz odległość punktu \(A(1,-1,-2)\) od prostej \((x,y,z)=(-3,-2,8)+t(3,2,-2)\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Oblicz odległość punktu A(1,-1,-2) od prostej

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Oblicz odległość punktu A(1,-1,-2) od prostej

Post autor: MartaaKo »

Czy ktoś może pomóc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz odległość punktu A(1,-1,-2) od prostej

Post autor: radagast »

MartaaKo pisze: 06 maja 2020, 20:14 Oblicz odległość punktu \(A(1,-1,-2)\) od prostej \((x,y,z)=(-3,-2,8)+t(3,2,-2)\)
Można np tak:
Każdy punkt prostej ma postać \( \left( 3t-3,2t-2,-2t+8\right) \)
Zatem jego odległość od punktu A to \(d(t)= \sqrt{(3t-3-1)^2+(2t-2+1)^2+(-2t+8+2)^2}=\sqrt{(3t-4)^2+(2t-1)^2+(-2t+10)^2}=\\
\sqrt{17t^2-68t+117} \)

Należy teraz znaleźć najmniejszą wartość funkcji \(d(t)\), a ona jest najmniejsza tam gdzie \(f(t)=17t^2-68t+117\) jest najmniejsza czyli dla \(t= \frac{68}{2 \cdot 17} =2\)
No to odległość punktu od prostej wynosi \(d(2)= \sqrt{17 \cdot 4-68 \cdot 2+117}=7 \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz odległość punktu A(1,-1,-2) od prostej

Post autor: radagast »

A można też tak:
poprowadźmy płaszczyznę prostopadłą do prostej przechodzącą przez A
przetnijmy ją z prostą oznaczając punkt przecięcia B
policzmy długość odcinka AB
Ale to chyba więcej roboty
ODPOWIEDZ