Punkty A i B należą do paraboli o równaniu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Punkty A i B należą do paraboli o równaniu
Punkty \(A i B\) należą do paraboli o równaniu \(y^2=x\). Prosta \(AB\) jest prostopadła do osi \(OX\) i przecina odcinek \(PC\), gdzie\( P (0,0), C(9,0)\), przy czym punkt przecięcia leży pomiędzy \(P i C\). Który spośród trójkątów \(ABC\) ma największe pole?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Punkty A i B należą do paraboli o równaniu
\(A(a,\sqrt{a})\\
B(a,-\sqrt{a})\\
a\in (0,9)\\
|AB|=\sqrt{2a}\\\)
O - środek odcinka AB
\(O(a,0)\\
h=|OC|=(9-a)\\
P(a)=\frac{1}{2}\sqrt{2a}(9-a)\\
P(a)=\frac{\sqrt{2}}{2}\sqrt{a}(9-a)\\
P'(a)=\frac{\sqrt{2}}{2}(\frac{9-a}{2\sqrt{a}}-\sqrt{a})\\
P'(a)=\frac{\sqrt{2}}{4}\cdot\frac{9-3a}{\sqrt{a}}\\
P'(a)>0\iff a\in (0,3)\\
P'(a)<0\iff a\in (3,9)\\
P_{max}=P(3)\\
A(3,\sqrt{3})\\
B(3,-\sqrt{3})\)
B(a,-\sqrt{a})\\
a\in (0,9)\\
|AB|=\sqrt{2a}\\\)
O - środek odcinka AB
\(O(a,0)\\
h=|OC|=(9-a)\\
P(a)=\frac{1}{2}\sqrt{2a}(9-a)\\
P(a)=\frac{\sqrt{2}}{2}\sqrt{a}(9-a)\\
P'(a)=\frac{\sqrt{2}}{2}(\frac{9-a}{2\sqrt{a}}-\sqrt{a})\\
P'(a)=\frac{\sqrt{2}}{4}\cdot\frac{9-3a}{\sqrt{a}}\\
P'(a)>0\iff a\in (0,3)\\
P'(a)<0\iff a\in (3,9)\\
P_{max}=P(3)\\
A(3,\sqrt{3})\\
B(3,-\sqrt{3})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Punkty A i B należą do paraboli o równaniu
Raczej:
\(|AB|=2\sqrt{a}\)
Choć ten błąd pojewia się także dalej, to przypadkowo nie wpływa on na wynik.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Punkty A i B należą do paraboli o równaniu
zgadza się, powinno być tak:
\(A(a,\sqrt{a})\\
B(a,-\sqrt{a})\\
a\in (0,9)\\
|AB|=2\sqrt{a}\\\)
O - środek odcinka AB
\(O(a,0)\\
h=|OC|=(9-a)\\
P(a)=\frac{1}{2}\cdot 2\sqrt{a}(9-a)\\
P(a)=\sqrt{a}(9-a)\\
P'(a)=(\frac{9-a}{2\sqrt{a}}-\sqrt{a})\\
P'(a)=\frac{9-3a}{2\sqrt{a}}\\
P'(a)>0\iff a\in (0,3)\\
P'(a)<0\iff a\in (3,9)\\
P_{max}=P(3)\\
A(3,\sqrt{3})\\
B(3,-\sqrt{3})\)
\(A(a,\sqrt{a})\\
B(a,-\sqrt{a})\\
a\in (0,9)\\
|AB|=2\sqrt{a}\\\)
O - środek odcinka AB
\(O(a,0)\\
h=|OC|=(9-a)\\
P(a)=\frac{1}{2}\cdot 2\sqrt{a}(9-a)\\
P(a)=\sqrt{a}(9-a)\\
P'(a)=(\frac{9-a}{2\sqrt{a}}-\sqrt{a})\\
P'(a)=\frac{9-3a}{2\sqrt{a}}\\
P'(a)>0\iff a\in (0,3)\\
P'(a)<0\iff a\in (3,9)\\
P_{max}=P(3)\\
A(3,\sqrt{3})\\
B(3,-\sqrt{3})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę