Wyznacz masę Ziemi z dokładnością do trzech cyfr znaczących.
Przyjmij wartości g=9.81 i r=6370000 podane w jednostkach SI oraz tablicową wartość G stałej grawitacji.
Ile wynosi niepewność i niepewność względna takiego pomiaru?
Zadanie - masa Ziemi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - masa Ziemi
To zależy z jakimi niepewnościami wyznaczono g i R.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:17
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie - masa Ziemi
Jak się zabrać? To proste ale co podstawić?
\(M = \frac{gR^2}{G}\)
ale skoro wszędzie masz 3 cyfry znaczące, to przyjmij taką dokładność.
\(M = \frac{gR^2}{G}\)
ale skoro wszędzie masz 3 cyfry znaczące, to przyjmij taką dokładność.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl