Zbiory

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mrscohen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 23 mar 2010, 20:21

Zbiory

Post autor: mrscohen »

Dane są zbiory:
\(A={x \in R: \parallel 5-x \parallel \ge 3}, B= {x \in R:x6{2}-9 \ge 0}, C={x \in R: \frac{x+1}{x-1} \le 1}\)

a)zapisz za pomocą prrzedziałów liczbowych dane zbiory
b)wyznacz i zapisz za pomocą przedziału liczbowego zbiór C\(A\(\cap\)B)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A
\(|5-x|\ge3\)
\(\{5-x \ge 0\\5-x\ge3\) lub \(\{5-x <0\\-5+x\ge3\)
\(\{x \le 5\\x \le 2\) lub \(\{x >5\\x \ge 8\)
\(x \in (- \infty ;2> \cup <8;+ \infty )\)

B
\(x^{2}-9 \ge 0\)
\((x-3)(x+3)\ge0\)
\(x \in (- \infty ;-3> \cup <3;+ \infty )\)

C
\(\frac{x+1}{x-1} \le 1\)
\(x \neq 1\)
\(\frac{x+1}{x-1}-1 \le 0\)
\(\frac{x+1-x+1}{x-1} \le 0\)
\(\frac{2}{x-1} \le 0\)
\(x-1<0\)
\(x <1\)
\(x \in (- \infty ;1)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
mrscohen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 23 mar 2010, 20:21

Post autor: mrscohen »

dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ