Równanie Clapeyrona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Równanie Clapeyrona

Post autor: poetaopole »

Dokładnie równianie Clausiusa-Clepeyrona, gdzie \(p\) - ciśnienie pary, \(T\) - temperatura, \( \Delta\)\(H\) - entalpia parowania cieczy.
\(\frac{dlnp}{dT} = \frac{\Delta H}{RT ^{2} }\)
Potrzebuję wyznaczyć zależność ciśnienie pary \(p\) od temperatury \(T\), przy założeniu, że \(\Delta H\) jest stała w danym badaniu.
\(d\) - oznacza "różniczkę" (nie umiem napisać jej bez kursywy w Latexie).
Wygląda mi to na niezbyt trudne równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych, ale w życiu nie robiłem czegoś takiego, gdy różniczka była po logarytmie naturalnym, czyli: \(dlnp\). Może ktoś mi pomóc?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Równanie Clapeyrona

Post autor: korki_fizyka »

\(y' =\frac{dy}{dx} \Rightarrow dy = y'\cdot dx\)
\(y = lnx \Rightarrow dy = d(lnx)=..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ