rozciąganie spręzyny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

rozciąganie spręzyny

Post autor: poetaopole »

Proszę obliczyć pracę potrzebną do rozciągnięcia sprężyny spełniającej równanie \(F=kx\) o naturalnej (równowagowej) długości \(l=20\) cm o 5 cm. Stała \(k=250\) N/m.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: rozciąganie spręzyny

Post autor: korki_fizyka »

\(W = \int_{0}^{x_1} F(x)dx = \frac{kx_1^2}{2}\)
dostałeś już odpowiedź na innym forum
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Re: rozciąganie spręzyny

Post autor: poetaopole »

Wiem, wiem... mimo to dziękuję
ODPOWIEDZ