Energia zamieniona w ciepło

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KrisseK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 31 mar 2020, 08:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Energia zamieniona w ciepło

Post autor: KrisseK »

Jaką drogę wykona nim się zatrzyma krążek hokejowy o prędkości 10 m/s i masie 20g nim się zatrzyma, jeśli współczynnik tarcia kinetycznego o lód wynosi 0,1. Ile energii zamieni się przy okazji w ciepło?

Dane i to co obliczyłem:
m=0,02kg
v=10m/s
f=0,1
S=50m
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Energia zamieniona w ciepło

Post autor: korki_fizyka »

Drogi krążek nie wykona, co najwyżej wykonano ją wiele lat temu budując lodowisko. Co najwyżej może ją teraz pokonać. Na razie wypisałeś dane i wynik S = 50 m nie wiadomo skąd, a gdzie twoje obliczenia?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ