wartość największa funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tyk3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

wartość największa funkcji

Post autor: tyk3 »

Dzień dobry,

Niby proste zadanie, ale nie do końca. Powiedzmy, że mam funkcję f(x)=x i jej dziedziną jest przedział (0 ; 2). Jaka jest największa wartość tej funkcji? Teoretycznie to nie ma ona wartości największej, bo nigdy nie osiągnie ona y=2, ale z drugiej strony ta funkcja jednak dla argumentu x=1,(9) przyjmie wartość y=2, bo 1,(9)=2. Także jak to jest? Innymi słowy: czy argument może mieć rozwinięcie dziesiętne nieskończone okresowe?

Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wartość największa funkcji

Post autor: radagast »

\(1,(9) \notin (0;2)\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: wartość największa funkcji

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ