Geometria analityczna. Obliczenie r.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Geometria analityczna. Obliczenie r.
Prosta o równaniu -x+2y+3=0 jest styczna do okręgu o środku (-2, -1). Oblicz promień okręgu.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna. Obliczenie r.
promień okręgu to odległość stycznej od środka
\(r=\frac{|-1\cdot (-2)+2\cdot (-1)+3|}{\sqrt{(-1)^2+2^2}}\\
r=\frac{3}{\sqrt{5}}\\
r=\frac{3\sqrt{5}}{5}\)
\(r=\frac{|-1\cdot (-2)+2\cdot (-1)+3|}{\sqrt{(-1)^2+2^2}}\\
r=\frac{3}{\sqrt{5}}\\
r=\frac{3\sqrt{5}}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę