Wyznacz a

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wyznacz a

Post autor: Pawm32 »

zbiorem rozwiązań nierówności \((\frac{1}{3}x-4)(2a-5x) \ge 0 \) jest przedział \(<-4;12>\) Zatem
A. a=-10
B. a=-1
C. a=0
D. a=1
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz a

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 09:14 zbiorem rozwiązań nierówności \((\frac{1}{3}x-4)(2a-5x) \ge 0 \) jest przedział \(<-4;12>\) Zatem
A. a=-10
B. a=-1
C. a=0
D. a=1
\((\frac{1}{3}x-4)(2a-5x) \ge 0\\
\frac{1}{3}x-4=0\;\;\;\vee\;\;\;2a-5x=0\\
\frac{1}{3}x=4\;\;\;\vee\;\;-5x=-2a\\
x=12\;\;\;\vee\;\;x=\frac{2}{5}a\\
x\in [-4,12]\\
x\in [\frac{2}{5}a,12]\\
\frac{2}{5}a=-4\\
a=-10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ