Wyznacz pierwiastki równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tarkoczinko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 mar 2020, 15:50
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Wyznacz pierwiastki równania

Post autor: Tarkoczinko »

Wyznacz pierwiastki równania \(\sin 2x + \sin 3x +\sin 4x = 0\) należące do przedziału \( <50\pi, 100\pi>\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz pierwiastki równania

Post autor: eresh »

Tarkoczinko pisze: 14 kwie 2020, 12:41 Wyznacz pierwiastki równania sin2x + sin3x + sin4x = 0 należące do przedziału 〈50π, 100π〉.
\(\sin 2x+\sin 3x+\sin 4x=0\\
2\sin 3x\cos (-x)+\sin 3x=0\\
2\sin 3x\cos x+\sin 3x=0\\
\sin 3x(2\cos x+1)=0\\
\sin 3x=0\;\;\vee\;\;\cos x=-\frac{1}{2}\\
3x=k\pi\;\;\vee\;\;x=\frac{2\pi }{3}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi\\
x=\frac{k\pi}{3}\;\;\;\vee\;\;x=\frac{2\pi }{3}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi\;\;\;k\in\mathbb{C}\)


czyli wszystkie rozwiązania są postaci \(x=\frac{k\pi}{3}\)
należące do danego przedziału, to:
\(50\pi, \frac{151}{3}\pi, \frac{152\pi}{3}, 51\pi, ..., 100\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hlleric42
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 kwie 2023, 23:29
Płeć:

Re: Wyznacz pierwiastki równania

Post autor: hlleric42 »

Ja to równanie zapisałem w postaci:
\( 8sinx(cosx+ \frac{1}{2})^2(cosx- \frac{1}{2} ) = 0 \)
Zgodnie z tym mamy
\(sinx = 0 \vee cosx = -\frac{1}{2} \vee cosx = \frac{1}{2}\)
\( x = k \pi \vee cosx = \frac{2 \pi }{3} + 2k \pi \vee cosx = \frac{4 \pi }{3} + 2k \pi \vee cosx = \frac{\pi }{3} + 2k\pi \vee cosx = -\frac{ \pi }{3} + 2k\pi\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Wyznacz pierwiastki równania

Post autor: Jerry »

hlleric42 pisze: 05 gru 2023, 22:18 Ja to równanie zapisałem w postaci:
\( 8sinx(cosx+ \frac{1}{2})^2(cosx- \frac{1}{2} ) = 0 \)
Pracowita, choć formalnie poprawna, droga...
hlleric42 pisze: 05 gru 2023, 22:18 \( \ldots \vee cosx = \frac{2 \pi }{3} + 2k \pi \vee cosx = \frac{4 \pi }{3} + 2k \pi \vee cosx = \frac{\pi }{3} + 2k\pi \vee cosx = -\frac{ \pi }{3} + 2k\pi\)
raczej
\(x = \frac{2 \pi }{3} + 2k \pi \vee x = \frac{4 \pi }{3} + 2k \pi \vee x = \frac{\pi }{3} + 2k\pi \vee x = -\frac{ \pi }{3} + 2k\pi\), gdzie \(k\in\zz\)
a najładniej: \(x=k\cdot\frac{ \pi }{3}\wedge k\in\zz\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ