stereometria pomocy- stożek

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
carolexxi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2020, 18:09
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

stereometria pomocy- stożek

Post autor: carolexxi »

Kąt rozwarcia stożka ma miarę \(120^\circ\) , a jego tworząca długość 16 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 14:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: stereometria pomocy- stożek

Post autor: eresh »

carolexxi pisze: 08 kwie 2020, 10:38 Kąt rozwarcia stożka ma miarę \(120^\circ \), a jego tworząca długość 16 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
\(\cos 60^{\circ}=\frac{H}{16}\\
\frac{1}{2}=\frac{H}{16}\\
H=8\\\)


promień policzysz z twierdzenie Pitagorasa:
\(H^2+r^2=16^2\)

i policzysz objętość i pole całkowite:
\(V=\frac{1}{3}\pi r^2H\\
P_c=\pi r^2+\pi r\cdot l\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
carolexxi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2020, 18:09
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: stereometria pomocy- stożek

Post autor: carolexxi »

https://zapodaj.net/8e8c9da6b2788.jpg.html
Czy mogę rozwiązać też w ten sposób?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: stereometria pomocy- stożek

Post autor: eresh »

carolexxi pisze: 08 kwie 2020, 10:46 https://zapodaj.net/8e8c9da6b2788.jpg.html
Czy mogę rozwiązać też w ten sposób?
tak, ale pole całkowite tam jest źle policzone
\(P_c=192\pi+ 128\pi\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
carolexxi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2020, 18:09
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: stereometria pomocy- stożek

Post autor: carolexxi »

eresh pisze: 08 kwie 2020, 10:49
carolexxi pisze: 08 kwie 2020, 10:46 https://zapodaj.net/8e8c9da6b2788.jpg.html
Czy mogę rozwiązać też w ten sposób?
tak, ale pole całkowite tam jest źle policzone
\(P_c=192\pi+ 128\pi\sqrt{3}\)
oki dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ