suma długości krawędzi i współrzędne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: misialinio »

Przekątna sześcianu ma długość \(\frac{5}{3}\).Suma długości krawędzi sześcianu jest równa
a) \(60\) b) \(120\) c) \(60\sqrt{3}\) d) \(60\sqrt2\)

Środkiem odcinka \(AB\),gdzie \(A(2;-5)\) i \(B(-8;3)\),jest punkt \(S\) o współrzędnych:
a) \((-6;-2) \) b) \((10;-4)\) c) \((-3;-1)\) d) \((6;2)\)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2020, 14:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: panb »

Przekątna sześcianu \(d=a\sqrt3\) - a, to "długości krawędzi"
Wzór na współrzędne środka odcinka jest w tablicach, a tablice np tutaj.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1539 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: korki_fizyka »

Z tw. \(\Pi\)tagorasa wyliczasz długość przekątnej \(c = a\sqrt{3} \) czyli a =..?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: misialinio »

korki_fizyka pisze: 07 kwie 2020, 11:40 Z tw. \(\Pi\)tagorasa wyliczasz długość przekątnej \(c = a\sqrt{3} \) czyli a =..?
czyli a=5

12 • 5 = 60 dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 07 kwie 2020, 11:35
Środkiem odcinka AB,gdzie A(2;-5) i B(-8;3),jest punkt S o współrzędnych:
a(-6;-2) b)(10;-4) c)(-3;-1) d)(6;2)
\(S=(\frac{2-8}{2},\frac{-5+3}{2})\\
S=(-3,-1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1539 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: korki_fizyka »

misialinio pisze: 07 kwie 2020, 11:45
korki_fizyka pisze: 07 kwie 2020, 11:40 Z tw. \(\Pi\)tagorasa wyliczasz długość przekątnej \(c = a\sqrt{3} \) czyli a =..?
czyli a=5

12 • 5 = 60 dzięki za pomoc
Żadna z podanych odpowiedzi nie jest prawidłowa, widać autor zapomniał o \(\sqrt{3}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: eresh »

korki_fizyka pisze: 07 kwie 2020, 13:54
misialinio pisze: 07 kwie 2020, 11:45
korki_fizyka pisze: 07 kwie 2020, 11:40 Z tw. \(\Pi\)tagorasa wyliczasz długość przekątnej \(c = a\sqrt{3} \) czyli a =..?
czyli a=5

12 • 5 = 60 dzięki za pomoc
Żadna z podanych odpowiedzi nie jest prawidłowa, widać autor zapomniał o \(\sqrt{3}\).
a odpowiedź A? ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1539 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: korki_fizyka »

A) aaa ja tam widziałem kreskę ułamkową :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: suma długości krawędzi i współrzędne

Post autor: eresh »

korki_fizyka pisze: 07 kwie 2020, 14:03 A) aaa ja tam widziałem kreskę ułamkową :)
to widzę, że nie tylko ja mam ostatnio problemy ze wzrokiem :D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ