Zadania - termodynamika - 1 zasada termodynamiki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dominow749
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 04 kwie 2020, 14:36
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadania - termodynamika - 1 zasada termodynamiki

Post autor: dominow749 »

zadanie 1.
Przewodem płynie strumień spalin 0,4 [kmol/s] (mieszanina N2, O2, CO2) o składzie molowym zo2=0,15 ; zco2=0,2. Do spalin tych zostaje doprowadzony strumień CO2 wynoszący 0,0075 [kmol/s]. Wyznacz skład spalin po zmieszaniu.
szukane: zco2=? zo2=? zn2=?

Zadanie 2.
Oblicz kilogramowe ciepło właściwe przy stałej objętości (cv) roztworu gazów doskonałych o składzie zco2= 0,1 ; zH2O=0,15 ; zO2=0,75
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadania - termodynamika - 1 zasada termodynamiki

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ