PROSZĘ O POMOC W DWÓCH ZADANIACH! WAŻNE!
1)Odległość między okładkami kondensatora wynosi d. Po przebyciu drogi s = d/4 elektron uzyskał prędkość v = 106 m/s. Obliczyć napięcie kondensatora.
2) Przez miedziany przewodnik o oporze właściwym ρ=1.7*10-8 Ω*m i przekroju S=10mm2 płynie prąd o natężeniu I=1A Obliczyć natężenie pola elektrycznego w przewodniku.
Proszę o pomoc w dwóch zadaniach!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6269
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc w dwóch zadaniach!
AŻ/TYLKO DWÓCH ?!
1. \( E_k = Ud \)
2. \(E=\frac{U}{d}\)
\(I =\frac{U}{R}\)
1. \( E_k = Ud \)
2. \(E=\frac{U}{d}\)
\(I =\frac{U}{R}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl