geometria płaska trójkąty

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszkamilko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2020, 15:53
Płeć:

geometria płaska trójkąty

Post autor: agnieszkamilko »

W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długość IACI=IBCI=10√3 cm, IABI=20cm. Punkty D,E są
odpowiednio środkami ramion AC I BC tego trójkąta. Wyznacz obwód trójkąta AED. :D :D :D
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: geometria płaska trójkąty

Post autor: eresh »

agnieszkamilko pisze: 02 kwie 2020, 18:47 W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długość IACI=IBCI=10√3 cm, IABI=20cm. Punkty D,E są
odpowiednio środkami ramion AC I BC tego trójkąta. Wyznacz obwód trójkąta AED. :D :D :D
\(|DC|=|EC|=0,5\cdot 10\sqrt{3}=5\sqrt{3}\\
|DE|=\frac{1}{2}|AB|=10\\
Obw=10+5\sqrt{3}+5\sqrt{3}=10+10\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ