trójkąty

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszkamilko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 24 mar 2020, 15:53
Płeć:

trójkąty

Post autor: agnieszkamilko »

Obwód trójkąta A1B1C1 jest o 1ocm krótszy od obwodu trójkąta ABC. Wiadomo, że trójkąt A1B1C1
jest podobny do trójkąta ABC w skali 1/6. Oblicz obwód trójkąta ABC :roll:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: trójkąty

Post autor: eresh »

agnieszkamilko pisze: 02 kwie 2020, 18:41 Obwód trójkąta A1B1C1 jest o 1ocm krótszy od obwodu trójkąta ABC. Wiadomo, że trójkąt A1B1C1
jest podobny do trójkąta ABC w skali 1/6. Oblicz obwód trójkąta ABC :roll:
\(O_1=O-1\\
\frac{O_1}{O}=\frac{1}{6}\\
\frac{O-1}{O}=\frac{1}{6}\\
6O-6=O\\
5O=6\\
O=\frac{6}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ