Dany jest ciąg arytmetyczny o wzorze \( a_n=4n−3\). Wykaż, że suma \( S_n\) tego ciągu wynosi \(S_n=2n^2−n\)
dla \(n\ge0\).
[edited] poprawa wiadomości - kod \(\LaTeX\)
ciąg arytmetyczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: ciąg arytmetyczny
\(a_1=4-3=1\\
a_n=4n-3\\
S_n=\frac{a_1+a_n}{2}\cdot n\\
S_n=\frac{1+4n-3}{2}\cdot n\\
S_n=\frac{4n-2}{2}\cdot n\\
S_n=(2n-1)n\\
S_n=2n^2-n\)
a_n=4n-3\\
S_n=\frac{a_1+a_n}{2}\cdot n\\
S_n=\frac{1+4n-3}{2}\cdot n\\
S_n=\frac{4n-2}{2}\cdot n\\
S_n=(2n-1)n\\
S_n=2n^2-n\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę