Witam
5 razy 8 = 5+5+5+5+5+5+5+5
czy może
5 razy 8 = 8+8+8+8+8
Mnożenie liczby rozpisywanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 15:56
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: Mnożenie liczby rozpisywanie
to jest to samo - mnożenie jest przemienne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 15:56
- Płeć:
Re: Mnożenie liczby rozpisywanie
Wiem ,że jest to samo. Tylko ,który rozpis jest prawidłowy. TO znaczy ,którą liczbę przez ,którą się mnoży Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Mnożenie liczby rozpisywanie
Weź pięć razy osiem tabletek .... , a teraz spróbuj pięć tabletek ........
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 01 kwie 2020, 15:56
- Płeć:
Re: Mnożenie liczby rozpisywanie
Ech. Zobacz chodziło mi o coś takiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCenie
cytat z wikipedii ,który rozwiązał mój problem
Wynik mnożenia nazywany jest iloczynem, a mnożone elementy to czynniki, przy czym pierwszy czynnik nazywa się czasem mnożną, a drugi – mnożnikiem.
Na przykład:
3 ⋅ 4 = 4 + 4 + 4 = 12
4 ⋅ 3 = 3 + 3 + 3 + 3 = 12.
Z tego wynika ,że według wikipiedii poniższe rozpisanie by było błędne
3 ⋅ 4= 3+3+3+3
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCenie
cytat z wikipedii ,który rozwiązał mój problem
Wynik mnożenia nazywany jest iloczynem, a mnożone elementy to czynniki, przy czym pierwszy czynnik nazywa się czasem mnożną, a drugi – mnożnikiem.
Na przykład:
3 ⋅ 4 = 4 + 4 + 4 = 12
4 ⋅ 3 = 3 + 3 + 3 + 3 = 12.
Z tego wynika ,że według wikipiedii poniższe rozpisanie by było błędne
3 ⋅ 4= 3+3+3+3