Trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cFFaniak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 23 lis 2013, 17:38
Podziękowania: 130 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trygonometria

Post autor: cFFaniak »

Witam, mam pytanie:

Jak obliczyć funkcję:
\( cos( \frac{5}{2}* \pi + \frac{5}{2}) \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Trygonometria

Post autor: eresh »

cFFaniak pisze: 01 kwie 2020, 12:39 Witam, mam pytanie:

Jak obliczyć funkcję:
\( cos( \frac{5}{2}* \pi + \frac{5}{2}) \)
\(\cos(\frac{5\pi}{2}+\frac{5}{2})=\cos(2\pi+\frac{\pi}{2}+\frac{5}{2})=\cos(\frac{\pi}{2}+\frac{5}{2})=-\sin\frac{5}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ