zadanie fale e-m
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie fale e-m
Jak często będzie zmieniać znak ujemnego na dodatni ładunek na kondensatorze w obwodzie LC, jeśli L = 1mH, C = 100nF ? Jeżeli do tego obwodu będzie podłączona antena, obliczyć długość wypromieniowywanej fali elektromagnetycznej.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: zadanie fale e-m
Obwód będzie w rezonansie gdy impedancje elementów biernych będą równe:
\(x_L=x_C\\
2 \pi fL= \frac{1}{2 \pi fC}\\
f= \frac{1}{2 \pi \sqrt{LC} } \)
długość fali:
\(f= \frac{c}{\lambda} \ \ \So \ \ \lambda= \frac{c}{f}=2 \pi c \sqrt{LC} \)
\(x_L=x_C\\
2 \pi fL= \frac{1}{2 \pi fC}\\
f= \frac{1}{2 \pi \sqrt{LC} } \)
długość fali:
\(f= \frac{c}{\lambda} \ \ \So \ \ \lambda= \frac{c}{f}=2 \pi c \sqrt{LC} \)
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie fale e-m
Znak ładunku będzie się zmieniać 2x w jednym okresie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl