Zmienna losowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Zmienna losowa

Post autor: mela1015 »

Rzucamy kostką. Zdarzeniu "wypadło k oczek" przypisujemy liczbę \(3^k\). Wyznacz rozkład powstałej w ten sposób zmiennej losowej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zmienna losowa

Post autor: eresh »

mela1015 pisze: 28 mar 2020, 14:49 Rzucamy kostką. Zdarzeniu "wypadło k oczek" przypisujemy liczbę \(3^k\). Wyznacz rozkład powstałej w ten sposób zmiennej losowej.
\(P(X=3^i)=\frac{1}{6}, i=1,2,...,6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ