Zadanie optymalizacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zdzisnow123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
Podziękowania: 4 razy

Zadanie optymalizacyjne

Post autor: zdzisnow123 »

Część uczniów 35 osobowej klasy wyjechało na wycieczkę. Każdy z uczestników
wycieczki wysłał do każdego ucznia, który nie wyjechał kartkę. Oblicz , ile osób wyjechało
na wycieczkę, jeżeli liczba wysłanych kartek jest największa z możliwych.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie optymalizacyjne

Post autor: kerajs »

y- ilość wysłanych kartek
x -ilośc uczniów na wycieczce:
\(y=x(35-x)\)
czyli na wycieczkę pojechało 17 lub 18 osób.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Zadanie optymalizacyjne

Post autor: Galen »

x wyjechało,to (35-x) zostało
Liczba wysłanych kartek to \(x(35-x)\)
\(f(x)=-x^2+35x\)
Największa wartość to \(17\cdot 18=306\\lub\\18\cdot 17=306\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ