Dla pewnej wartości x liczby \( \frac{1}{4^x+11} , 2^x-1,16^x-13\) są kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego.
a) Wyznacz x
b) Napisz wyraz ogólny ciągu.
Ciąg geometryczny i funkcja wykładnicza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Ciąg geometryczny i funkcja wykładnicza
\((2^x-1)^2=(16^x-13)\cdot\frac{1}{4^x+11}\\Januszgolenia pisze: ↑26 mar 2020, 20:32 Dla pewnej wartości x liczby \( \frac{1}{4^x+11} , 2^x-1,16^x-13\) są kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego.
a) Wyznacz x
b) Napisz wyraz ogólny ciągu.
(2^x-1)^2=(2^{4x}-13)\cdot\frac{1}{2^{2x}+11}\\
2^x=t\\
(t-1)^2=\frac{t^4-13}{t^2+11}\\
(t^2-2t+1)(t^2+11)=t^4-13\\
t^4+11t^2-2t^3-22t+t^2+11-t^4+13=0\\
-2t^3+12t^2-22t+24=0\\
t=4\\
2^x=4\\
x=2
\)
\(a_1=\frac{1}{27}\\
a_2=3\\
a_3=243\\
q=3^{4}\\
a_n=3^{-3}\cdot 3^{4n-4}\\
a_n=3^{4n-7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3532
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Ciąg geometryczny i funkcja wykładnicza
Wystarczy rozwiązać
\((t-1)^2=\frac{1}{t^2+11}\cdot(t^4-13)\ \text{ gdzie } t=2^x \wedge t>0\)
i zapisać ciąg w postaci jawnej
Pozdrawiam
\((t-1)^2=\frac{1}{t^2+11}\cdot(t^4-13)\ \text{ gdzie } t=2^x \wedge t>0\)
i zapisać ciąg w postaci jawnej
Pozdrawiam