obliczyć sumę szeregów liczbowych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

obliczyć sumę szeregów liczbowych

Post autor: enta »

obliczyć sumę szeregów liczbowych
\( \sum_{n=1}^{ \infty } sin \frac{1}{2^n} cos \frac{3}{2^n}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: obliczyć sumę szeregów liczbowych

Post autor: Jerry »

Może się przyda:
$$\sin\alpha\cos 3\alpha=\frac{\sin4\alpha-\sin 2\alpha}{2}$$
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: obliczyć sumę szeregów liczbowych

Post autor: panb »

Bardzo. Wtedy
\( \sum_{n=1}^{\infty}\sin \frac{1}{2^n}\cos \frac{3}{2^n}= \frac{1}{2} \left( \sum_{n=1}^{\infty}\sin \frac{4}{2^n}-\sum_{n=1}^{\infty} \sin\frac{2}{2^n} \right)= \frac{1}{2} \left(\sum_{n=1}^{\infty}\sin \frac{1}{2^{n-2}} -\sum_{n=1}^{\infty}\sin \frac{1}{2^{n-1}} \right) = \frac{1}{2} \sin2 \)
ODPOWIEDZ